Eurosfera, Belgrade

Еуросфера одржала конференцију уз подршку Групе за Србију Британског парламента

У Београду је одржана шеста конференција о британско-српским односима на тему “Нови билатерални споразум – могућности за партнерство, трговину и сарадњу”, а на којој су стручњаци из области политике, економије, просвете, културе и религије разговарали о унапређењу односа Србије и Велике Британије у тим областима.
Kонференцију је отворио потпредседник Народне скупштине Србије Владимир Орлић који је истакао да би Србија и Велика Британија требало да искористе максимум из политичких споразума, какав је недавно потписани споразум о билатералној трговини, а који су битни за економски развој обе земље. Истакао је да питање међудржавних односа спада међу најважнија питања, док економија и привреда у тим односима заузимају посебно место.

У раду конференције су узели учешће угледни јавни делатници, међу којима и проф. др Џејмс Кер Линдси, са Лондонске школе економије и политичких наука, проф. др Тимоти Лес, из Центра за дезинтеграцију Кембриџ универзитета, дугогодишњи високи британски дипломата  Чарлс Крофорд, ранији директор Политичког одељења Форин офиса и некадашњи амбасадор Велике Британије у Србији, Александра Јоксимовић, амбасадорка Републике Србије у Великој Британији, као и други бројни представници привредног, државног, културног и друштвеног живота двеју земаља.

Орлић је нагласио да је Србија данас поносна на чињеницу да може да се похвали променама и када је реч о међународној сарадњи, али и у области економије и привреде. Подвукао је да је Србија данас међу првима на листи земаља које се бирају за инвестирање, као и да привлачи двоструко више страних директних инвестиција него све остале земље у региону заједно.

Додао је да је предуслов за тај економски развој био и повећање угледа Србије у Европи и свету као и то што наша земља учествује на готово свим важним светским скуповима какав је данашњи о климатским променама у Глазгову.

Подсетио је и на недавни скуп у Београду поводом 60 година од организовања прве конференције Покрета несврстаних, а којој је присуствовало више од 100 делегација из света.

Поручио је да Србија развој економске сарадње са Великом Британијом види кроз долазак британских инвеститора, али и њихових улагања у нашу инфрастуктуру.

Орлић је навео да ће тема данашњег скупа бити и здравље и додао да би две земље и у тој области могле да сарађују, као и да Србија има шта да понуди у области здравља, што је показала током борбе против пандемије.

Истакао је да управо српски ИТ развио систем којим је у нашој земљи покренута масовна вакцинација и који је добио похвале и честитке из целог света. Поред тога, указао је и да је Србија нашла место на мапи произвођача вакцина против ковид-19.

Председник Групе за Србију Парламента Велике Британије Ендру Бриџен указао је да Србија и Велика Британија имају дугу традицију дипломатских односа од скоро 185 година, да су кроз ту дугу традицију имале успоне и падове, али да нови билатерални трговински споразум отвара и нове могућности за сарадњу.

Истакао је да је Србија спровела многе реформе на свом европском путу, да те реформе Велика Британија подржава, али и да предстоји још области на којима мора да ради, као што су владавина права, независност судства и борба против корупције.

Према његовим речима даљи напредак Србије зависи од дијалог између Београда и Приштине.

Бриџен је казао и да број британских компанија у Србији расте и додао да се радује новим британским инвеститорима у нашој земљи и будућем расту трговинске сарадње две земље. У области здравства, Бриџен је навео да су се Велика Британија и Србија током пандемије вируса корона показале као лидери у пружању здравствене заштите.

“Важно је да се то настави и након што се пандемија заврши”, рекао је Бриџен.

Представник Организационог одбора конференције Михајло Рабреновић поздравио је учеснике из Србије и Велике Британије и пожелео им да открију на који начин могу да се даље развијају и јачају односи две земље.

Извор: Танјуг

Related posts

Modernizacija javne uprave uslov za evropske integracije

Eurosfera

Мисије Еуросфере

Eurosfera

Проф. Лилић: Да ли је ЗУП-у потребан „генерални сервис“?

Eurosfera

Оставите коментар